
Een staafmixer is niet bijzonder duur en kan, mits correct gebruikt, een van de meest praktische keukengerei zijn. Lees hier de essentie. Om de een of andere reden hebben staafmixers niet de beste reputatie en worden ze door sommigen eerder afgedaan als een gimmick voor de keuken. “Te weinig vermogen”, “te weinig volume”, “te gevaarlijk”, “kan een echte mixer/keukenrobot niet vervangen”. De vooroordelen zijn zo, maar in de praktijk blijkt vaak dat na korte tijd de meeste mensen niet meer zonder staafmixer willen. De kleine keukenhulpjes zijn te praktisch en vooral veelzijdig. Veel staafmixers associëren vooral gepureerde soep, maar ze kunnen natuurlijk nog veel meer. Van babyvoeding tot pannenkoeken- of brooddeeg, sauzen, dipsauzen en natuurlijk een breed scala aan smoothies en milkshakes – een staafmixer maakt de verwerking in elk van deze gevallen gemakkelijker.
Ondanks alle veelzijdigheid zijn de apparaten meestal zeer compact, zodat ze zelfs in de kleinste keuken gemakkelijk kunnen worden ondergebracht. En waar keukenmixers en keukenmachines al snel enkele honderden euro’s kosten, zijn de goedkoopste staafmixers al verkrijgbaar voor nog geen 20 euro. Deze worden snel gebruikt en weer opgeruimd. Het eigenlijke mengproces is meestal na 30 tot 60 seconden klaar en de daaropvolgende reiniging kost niet veel moeite. Er zijn dus heel wat redenen voor een staafmixer in keukenapparatuur. Maar waar moet je op letten bij het gebruik en hoe haal je er het beste uit? Dit zijn de 4 belangrijkste tips:
Maak zo snel mogelijk schoon
Het gebied waar de messen zitten op een staafmixer is moeilijk te bereiken met een spons of doek. Daarom wordt het bijna onmogelijk om het helemaal schoon te krijgen als het overgebleven voedsel is opgedroogd. Daarom kan de staafmixer het beste ONMIDDELLIJK na elk gebruik worden afgespoeld. Dan zijn de ingrediënten nog zacht en volstaat het om de mesjes af te spoelen onder heet water en daarna de stick af te vegen met een spons en een beetje afwasmiddel. Zo is afwassen echt een kwestie van een paar seconden en blijven er geen onfrisse resten achter op moeilijk bereikbare plekken.
Het is beter om grote hoeveelheden te gebruiken dan kleine hoeveelheden
Door het ontwerp kunnen staafmixers alleen hun volledige prestatie bereiken wanneer de kleine koepel met de messen erin zich volledig kan onderdompelen in de te mixen ingrediënten. Als de massa te laag is, worden de afzonderlijke componenten meer uit de weg geschoven en naar de zijkanten van de blenderkan gedragen. Ten eerste spuit het veel meer en ten tweede moet je steeds weer stoppen en de resterende stukken zoeken en onder de messen brengen. Bij een voldoende hoeveelheid gebeurt dit allemaal door de stromen die worden gegenereerd door de staafmixer, die de ingrediënten herhaaldelijk naar de messen trekt. Als het nog steeds een beheersbare hoeveelheid moet zijn, moet het worden gepureerd in een container met een dienovereenkomstig kleine diameter.
Help een beetje
De motor van de staafmixer doet 95% van het werk, maar met de overige 5% kun je helpen en zo het resultaat verbeteren en iets sneller bereiken. Bij het werken in een smalle mengkom kan de stick eenvoudig op en neer worden bewogen zodat de gehele massa wordt opgevangen. De container moet echter stevig worden vastgehouden! Bij soepen die direct in de pan gepureerd worden, kan het proces ondersteund worden door ronddraaiende roerbewegingen. Bij alle bewerkingen is het echter essentieel om ervoor te zorgen dat de meseenheid niet naar het oppervlak van de ingrediëntenmassa wordt gebracht, omdat deze dan gaat spatten!
Niet te heet
Sommige apparaten laten gebruik toe in een hete pot, direct op het fornuis, maar alleen ervaren hobbykoks zouden dit moeten kunnen doen. Als de staafmixer hier niet voor is ontworpen, kan na relatief korte gebruiksduur oververhitting en blijvende schade aan de motor ontstaan. Bovendien is zo’n vers gekookte soep echt heel heet en kunnen er een paar spetters uit de pan tijdens het pureren. Als zo’n plons op de arm terechtkomt, kan dat erg ongemakkelijk zijn. Wij raden daarom aan om een vers gekookte soep 10 tot 20 minuten te laten afkoelen en vervolgens te pureren. Als je daarna het fornuis weer aanzet, is de soep na enkele minuten weer kokend heet en kan worden geserveerd.