Geplaatst op

De eerste verkoopfase voor WK-tickets is begonnen

Qatar

De goedkoopste tickets kosten fans 61 euro

Tien maanden voor de openingswedstrijd van het Qatar WK 2022 startte de wereldvoetbalbond Fifa met de eerste verkoopfase voor tickets. De FIFA maakte woensdag bekend dat geïnteresseerden tot 8 februari (11.00 uur) tickets kunnen aanvragen. Als er meer aanvragen dan tickets zijn, wordt er geloot. Fans zouden dan voor 8 maart moeten weten of ze een kans hebben gehad. Het WK met 32 ​​teams loopt van 21 november tot 18 december.

In de eerste verkoopfase kunnen niet alleen tickets voor individuele wedstrijden van de openingswedstrijd tot en met de finale besteld worden, maar ook ticketseries waarmee alle wedstrijden van een team uit de voorronde gevolgd kunnen worden. Nieuw is dankzij de korte afstanden in het gastland een serie kaartjes voor vier wedstrijden op achtereenvolgende dagen in vier stadions. Kaarten voor mensen met een handicap en/of beperkte mobiliteit zijn ook beschikbaar.

Voorafgaand aan de loting voor de voorrondegroepen op 1 april moet er een tweede verkoopfase zijn – zolang de voorraad strekt – wil de FIFA later details bekendmaken. Na de loting volgen verdere verkoopfasen en dan zijn er ook tickets voor toeschouwers die bij de andere fans van hun team willen zitten. Daarnaast worden er zogenaamde voorwaardelijke fantickets aangeboden, waarmee toeschouwers een plaats konden reserveren voor eventuele wedstrijden van hun team in de knock-outfase inclusief de finale. In de verkoopfase na de groepstrekking moet het ook mogelijk zijn om kaarten voor meer dan één wedstrijd per dag te bestellen. Om voldoende tijd te laten voor een transfer kunnen echter twee opeenvolgende wedstrijden niet worden bijgewoond. De producten laten zien “dat we voetbal naar zoveel mogelijk fans van over de hele wereld willen brengen”, aldus FIFA-secretaris-generaal Fatma Samoura.

Prijzen

Volgens informatie van persbureau AP zouden buitenlandse fans ongeveer 61 euro moeten betalen voor het goedkoopste ticket, ongeveer een derde minder dan op het WK 2018 in Rusland. Kijkers uit het gastland moeten een kaartje kunnen kopen voor iets minder dan tien euro. Dat zou half zoveel zijn als in Rusland en de laagste prijs sinds het WK van 1986 in Mexico, zeiden ze. De FIFA hoopt het equivalent van zo’n 440 miljoen euro te verdienen met de verkoop van tickets en rechten uit de horeca. Hotel-, appartement- en cruiseschipaccommodaties zouden later dit jaar beschikbaar moeten zijn. Er worden ongeveer 1,2 miljoen bezoekers verwacht.