Geplaatst op

Fietstocht in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Salland

Een ijstijd van zo’n 150 miljoen jaar geleden is er verantwoordelijk voor dat ik vandaag wat harder moet trappen. Ze kan de harde wind niet helpen, maar het kan een beetje bergopwaarts zijn. Oké, toegegeven, Berg is een beetje overdreven. Op slechts 75 meter boven zeeniveau is heuvel waarschijnlijk de betere uitdrukking. Toch ben ik blij dat ik voor een e-bike heb gekozen en dus minder inspanning. Mijn sportieve ambities zijn vandaag beperkt. Het liefst geniet ik gewoon van de natuur tijdens het fietsen in dit prachtige landschap.

IJstijd en heuvels

Na twee dagen sightseeing in de prachtige stad Deventer, zijn we vandaag op pad in de natuur. Het is slechts ongeveer 20 km naar Holten, waar we onze fietstocht door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug beginnen. Overigens maakt de kam van de heuvel deel uit van de ijsrand van de Rehburg-fase, die zich uitstrekt van Zwolle tot Magdeburg, leer ik later op Wikipedia. Het dichte bos dat na de ijstijd op de heuvels stond, werd in de middeleeuwen gekapt door de groeiende bevolking. De begrazing met schapen en geiten leidde tot de heide die er nu nog bestaat. Bos werd in de 19e eeuw ook opnieuw aangeplant om bodemerosie door de wind te voorkomen. Voornamelijk dennen die goed overweg kunnen met de zandgrond.

Flora en fauna

Terwijl we nu door het bos fietsen, zijn de dennen niet alleen gemakkelijk te herkennen aan hun lange naalden, we kunnen ze ook ruiken. In felle zonneschijn als vandaag ruikt het dennenbos heel intens. Het zonlicht dat door de bomen valt, zorgt voor een prachtig schaduwspel en ergens verwacht ik dat er een hert van achter de bomen tevoorschijn komt. Nu midden op de dag is er natuurlijk niemand te zien.

Ook van de beroemdste bewoner van de Sallandse Heuvelrug, het korhoen, ontbreekt elk spoor. Zodra we het bos uit zijn en door de heide fietsen, kijk ik uit naar de zeldzame vogel. De soort werd in Nederland al als uitgestorven beschouwd toen hier enkele exemplaren werden ontdekt. Sindsdien zijn pogingen ondernomen om de populatie in leven te houden met enkele korhoenders uit Zweden, die hier in het voorjaar worden vrijgelaten. Het lijkt erop dat het ook best goed werkt.

Ik had natuurlijk niet verwacht dat zo’n kip tegen mijn fiets aan zou rennen. Dat zou een zeer gelukkige hit zijn geweest. Vooral omdat hij zich perfect kan verstoppen tussen de heidestruiken. De heide staat nu bijna in bloei, maar af en toe zijn er nog plekken in sterk paars.

We naderen knooppunt 58 en daarmee onze lunchpauze. Sla weer rechtsaf richting Camping Noetselerberg, dan staan ​​we voor Bistro De Oale Sté, waar we willen stoppen. Een goede keuze zal snel ontstaan. We zitten niet alleen lekker op het zonnige terras, de vriendelijke bediening serveert ons ook nog eens een heerlijke lunch. Na de grote portie zijn we weer fris gesterkt en gaan we weer op weg. Overigens is het niet de enige plek om te stoppen voor een verfrissing die we tijdens onze fietstocht ontdekken. Onderweg passeren we andere excursierestaurants en bij een boerderij ontdekken we een klein zelfbedieningshokje waar je voor weinig geld koffie, koekjes en ijs kunt inslaan.

We slaan echter een tweede stop over en fietsen liever een stukje door het prachtige landschap. Bos, heide, weilanden en akkers wisselen elkaar nu af. We ontdekken veenbessen die bijna rijp zijn, en ook wat paddenstoelen.

Meer mogelijkheden.

Er zijn natuurlijk in deze regio nog veel meer mogelijkheden voor recratie. Schaf daarom de uitjes kortingskaart van nappas.nl aan, waarmee je korting kunt krijgen op tal van recreatiemogelijkheden.