
Als je botte messen in je bestek hebt, kun je ook trucjes gebruiken om ze te slijpen als je geen aanzetstaal of wetsteen bij de hand hebt. In dit artikel presenteren we de drie beste tips.
De dealer kan een commissie betalen voor links op deze pagina, bijvoorbeeld voor links gemarkeerd met of groen onderstreept. Meer informatie.
Messen slijpen met een kopje of bord
Om je mes weer scherp te krijgen, heb je alleen een porseleinen kopje of bord nodig.
- Porseleinen servies heeft aan de onderzijde een rand die niet geglazuurd is. Hier is het porselein ruw.
- Trek de rand van het mes in een ondiepe hoek van 45 graden meerdere keren in één beweging over deze ruwe rand.
- Tip: Deze truc werkt nog beter als je de rand van het kopje of bord een beetje vochtig maakt. De fijne deeltjes worden door het water gebonden en werken dan als een amarilmassa.
Scherpe messen met schuurpapier
Met eenvoudig schuurpapier uit de bouwmarkt kun je niet alleen hout slijpen, maar ook je messen slijpen.
- De korrelgrootte van het schuurpapier is afhankelijk van hoe bot het mes is. Als het mes erg slecht snijdt, gebruik dan schuurpapier tussen korrel 120 en 300.
- Om het mes scherp te houden, moet het schuurpapier heel fijn zijn. Hier zijn korrels tussen 600 en 1000 geschikt.
- Bevestig het schuurpapier stevig en vlak op een blok hout. Dan kun je er je messen op slijpen zoals op een wetsteen.
Kranten maken je zo scherp als een mes
U kunt een krant gemakkelijk misbruiken in het huishouden.
- Zoek een krantenpagina met veel inkt.
- Laat het mes meerdere keren in een zeer vlakke hoek over de krant lopen. Hoe meer printerinkt de pagina bevat, hoe beter het resultaat.
- De koolstof in de inkt van de printer werkt als amarilpoeder. Deze truc werkt echter alleen met een dagblad. Tijdschriften zijn hier niet geschikt voor.
- Algemene slijptip: Als je mes een mes van hoge kwaliteit is, gebruik dan liever professionele slijpgereedschappen, zoals de “Belgian Brocken”.