Een terras met een houten vloer is een van de meest populaire ontwerpopties voor open ruimtes in huis – samen met straatstenen, tegels of composietmaterialen zoals WPC. Maar hoe plan je een houten terras, wat kost het en welk onderhoud heeft het nodig?
En natuurlijk kun je er ook nog eens prachtige houten tuinmeubelen op plaatsen. Of juist met veel contract metalen tuinmeubelen.
Plan, bouw en onderhoud het houten terras
Nederlanders houden van hout in huis. Daar behoort het materiaal met tegels en tapijten tot de top 3 van meest populaire vloerbedekkingen. Ook in de tuin streden hout, grind, composietstenen en straatstenen om de hoogste rang als terrasoverkapping. Uw voordeel: in de tuin passen houten vloerdelen dankzij hun natuurlijke oppervlak goed in de omringende vegetatie, het materiaal ziet er warm uit – en wordt toch in de zomermaanden niet zo heet in de zon dat u er niet meer met blote voeten op kunt stappen .
Heeft een houten terras nadelen?
Het grootste nadeel van een houten terras: Het is iets duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een overkapping van composietstenen. Hun levensduur is ongeveer tien tot 25 jaar (afhankelijk van de houtsoort), het is ook meer onderhoudsintensief en vereist regelmatig onderhoud. Want zo nu en dan moet een beschadigde plank vervangen worden of een losse schroef vastgedraaid worden. Minstens één keer per jaar moet u uw terras met zeepsop en een scrubber verwijderen om het zomerklaar te maken.
Wat kost een houten terras?
De prijs van een houten terras kan variëren afhankelijk van de grootte, houtsoort en eventueel persoonlijk of ambachtelijk werk. De pure materiaalkosten voor de onderbouw, stelpoten en schroeven en de beplanking beginnen bij ongeveer 40 tot 50 euro per vierkante meter. Let op vanaf prijs! Materiële leveringen per expeditie of uurloon van ambachtelijke bedrijven zijn niet inbegrepen. Als je deze zaken meetelt, kost een houten terras in de praktijk meestal tussen de 150 en 350 euro per vierkante meter.
Teak, Douglas spar of lariks: kwaliteit loont
Welke houtsoort je kiest voor je terras is een kwestie van persoonlijke smaak, de beschikbaarheid van het materiaal in huis, tolerantie met het oog op duurzaamheidsaspecten, maar ook van je portemonnee. In principe is er geen goed of fout hout. Toch is er natuurlijk een verschil tussen binnenlandse naaldhoutsoorten zoals douglas en exotisch hardhout. Materiaal van vuren- of grenenhout is relatief goedkoop, lariks of douglas is iets duurder. Een van de meest populaire houtsoorten voor terrassen is douglas. Het is iets veerkrachtiger dan de lariks, waar ook veel vraag naar is, en meestal afkomstig uit de Europese bosbouw. Echter: qua duurzaamheid kan geen enkele andere houtsoort zo snel tippen aan het tropisch hout teak. De hoge weerstand tegen weersinvloeden wordt tegengegaan door lange en niet-duurzame transportroutes en bedreigde regenwouden in de landen van herkomst.
Onder druk geïmpregneerde vlonders
Het hout voor je terras moet geïmpregneerd zijn voordat de bouw begint. Want eenmaal geïnstalleerd op de plek op het terras, is hij direct blootgesteld aan het weer en niet meer van alle kanten te behandelen.
De balken en planken die in de bouwmaterialenhandel worden aangeboden, worden meestal in de fabriek onder druk geïmpregneerd. Het hout wordt gedrenkt in een impregneermiddel dat gedurende enkele uren onder hoge druk in het materiaal wordt geperst. Voor sommige houtsoorten is bescherming tegen schimmelaantasting bijna standaard als primer. Welke beschermingsmiddelen en behandelingen aan het hout zijn toegevoegd en welke niet, kunt u het beste aan uw vakhandelaar vragen.