Geplaatst op

Neon – structuur en werkwijze

Neonverlichting

Elektrodeaansluiting van een neonbuis

De “neonbuis” is een gasontladingslichtbron. Omdat in het begin alleen het edelgas neon werd gebruikt, is de naam “neonbuis” gemeengoed geworden en is deze tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

De componenten van een buis zijn:

– glazen buis
– elektroden
– inflatie gas

Gekleurde glazen buis, blauwe ontlading met fosfor

Door een hoge spanning op de elektroden aan te brengen, wordt het inerte gas in trilling gebracht, ontstaat er een ontlading die zichtbaar en UV-licht uitstraalt.

Tegenwoordig wordt voornamelijk een mengsel van neon en argon met toevoeging van kwik als vulgas gebruikt. Deze gasontlading gloeit blauw op. Er zijn ook buizen die heel intens rood oplichten. Deze buizen bevatten zuiver neongas.

De verschillende lichtkleuren worden gegenereerd door fosforen die aan de binnenkant van het glas worden aangebracht. De fosforen worden gestimuleerd om te gloeien door de UV-component van de gasontlading en geven een zeer fel licht af. Een andere manier om intens gekleurd licht te creëren is het gebruik van gekleurd glas. Beide methoden (fosfor en gekleurd glas worden ook gecombineerd.

De verschillende elektrodeposities

Aan de uiteinden van de buis bevinden zich de elektroden. Ze zijn komvormig en gemaakt van puur ijzer. De spanningsaansluiting voor de ballast bevindt zich op de elektrode.

Voor het opwekken van een gasontlading is een relatief hoge spanning nodig. Daarom worden neonbuizen alleen gebruikt met voorschakeltransformatoren die de benodigde hoogspanning uit de netspanning opwekken.

De buizen worden met de hand vervaardigd in glasblaasateliers. Deze gespecialiseerde bedrijven produceren bijna uitsluitend individuele neonsystemen op basis van een 1:1 tekening. staafvormige buizen worden verwarmd door een vlam totdat ze in de gewenste vorm kunnen worden gebogen. Na het aanbrengen van de elektroden ontstaat er een zeer hoog vacuüm om eventuele verontreinigingen te verwijderen. De buis wordt vervolgens gevuld met inert gas en ingebrand.

TL-buizen worden vervaardigd in lengtes tot 2,5 meter en met een diameter van 10 mm tot 22 mm. Ook voor speciale toepassingen worden grotere of kleinere afmetingen vervaardigd.

Natuurlijk kunnen deze buizen in allerlei vormen gemaakt worden, bijvoorbeeld voor neonverlichting voor reclamedoeleinden.