Geen tijdschriften, geen bestsellerlijst en geen gezondheidswebsite zonder nieuwe, revolutionaire, ongekende dieetsuggesties: Snel afvallen gemakkelijk gemaakt, is een belofte. Soms hebben sommige van deze diëten enig succes. En na korte tijd keren de zorgvuldig gespaarde kilo’s onvermijdelijk terug naar hun oorspronkelijke plaats. Deze vicieuze cirkel op het stenige pad naar de ideale figuur wordt het jojo-effect genoemd.
Waarschijnlijk is het ene perfect passende dieet nooit te vinden. Een verandering van dieet voor een paar weken kan eenvoudigweg geen blijvend succes brengen. Een verstandiger alternatief is daarentegen te vertrouwen op twee bewezen deugden: geduld en vasthoudendheid. Soms zijn zelfs kleine veranderingen in eetgewoonten voldoende, maar deze moeten dan op de lange termijn worden nageleefd met een vast dieetplan. De weg naar een nieuw, gemakkelijker leven is allesbehalve ingewikkeld.
Leer je lichaam goed kennen
Veel mensen die nog nooit last hebben gehad van hun lichaamsgewicht merken in hun middenjaren ineens dat de kleding van afgelopen zomer gewoon niet meer past. Na een bepaalde leeftijd neemt de behoefte aan voedingsstoffen geleidelijk af. Het lichaam komt toe met minder voedselinname. Als we dan onze gebruikelijke porties blijven eten, resulteert dit onvermijdelijk in gewichtstoename. Een verandering in leefomstandigheden kan ook leiden tot gewichtsschommelingen. Net als sommige ziekten die de stofwisseling aantasten.
Hormonale balans
Een aanhoudend tekort aan schildklierhormonen (bijv. door onbehandelde hypothyreoïdie) kan leiden tot een significante toename van het lichaamsgewicht. De dalende niveaus van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze worden ook vaak weerspiegeld in merkbare gewichtsveranderingen. Soortgelijke effecten werken bij mannen op oudere leeftijd, alleen zijn de processen bij hen minder abrupt.
Bloedwaarden
Overgewicht kan de resultaten van bloedonderzoeken op lange termijn beïnvloeden. Vaak zijn de waarden voor bloedsuiker, cholesterol of urinezuur verhoogd. Dit zijn misschien al de eerste voorbodes van ziekten die kunnen worden veroorzaakt door obesitas of ongezonde voeding. Diabetes 2 en coronaire hartziekte zijn typische voorbeelden.
Metabolisme
Er zijn individuele verschillen als het gaat om de energie die nodig is om een bepaalde dienst te leveren. Het basaal metabolisme (de basisvereiste voor het in stand houden van vitale functies) verschilt ook aanzienlijk van persoon tot persoon. Metabolisme is niet in de laatste plaats een kwestie van type. Iedereen die constant in beweging is en nauwelijks rustmomenten kan doorstaan, heeft waarschijnlijk geen problemen met ernstig overgewicht. Uitgesproken flegmatiek daarentegen heeft een hoger risico om dik te worden.
Een permanente verandering
De calorie-inname moet passen bij de leefomstandigheden en persoonlijke constitutie. Het stabiele evenwicht tussen voedselinname en vraag moet je zorgvuldig benaderen. Het doel is een blijvend haalbaar voedingsplan. Brute vastenkuren hebben meer kans averechts te werken, omdat het organisme zich door verhongering aanpast aan een veronderstelde deficiëntiesituatie en spaarzaam omgaat met de beschikbare voedingsstoffen. Gewichtstoename treedt des te sneller op als er weer meer wordt gegeten. Maar de enorme hoeveelheid calorieën is niet de enige factor. Een verkeerde of onevenwichtige voeding kan ook leiden tot obesitas.
Eetgewoontes
Vaak eten we te veel en te snel. En we eten ook vaak het verkeerde. Veel mensen hebben allang hun oorspronkelijke besef van wat we nodig hebben en wat goed voor ons is, verloren. In de goed getimede dagelijkse routine eten mensen wanneer het tijd is. En niet als je honger hebt. En het beste van alles: het moet zo snel mogelijk gebeuren. Voordat het natuurlijke gevoel van verzadiging kan optreden, hebben we al een veel te grote portie genuttigd. Daarnaast bevatten veel fastfoodgerechten en snacks te veel suiker en vet. De combinatie van de twee voedingsstoffen vinden we bijzonder lekker, maar we krijgen het alleen in hele kleine porties.
Stress
Stress verhoogt het hectische tempo van eten. Daar hebben we niet echt de tijd voor. En dus worden alle snacks die nu verkrijgbaar zijn en die weinig met gezonde voeding te maken hebben, gehaast of voor een korte tijd genuttigd. Bovendien: Stress is een emotionele last. Heerlijk eten zou ons moeten troosten in een situatie die we frustrerend vinden. Eten wordt een vervangende bevrediging. Op de lange termijn kunnen er zelfs eetstoornissen ontstaan, die een uitgebreide behandeling vereisen.
Levensstijl
“Zitten is het nieuwe roken”, zeggen ze. We bewegen te weinig. De wereld van het werk wordt voor velen gedomineerd door kantooractiviteiten. En na een lange werkdag maken we het ons meestal gemakkelijk op de bank. Een gezonde balans ontbreekt. Beweging verandert het zelfbeeld en verbetert het lichaamsbewustzijn. Dit heeft ook een positieve invloed op ons eetpatroon. Door te sporten verbrand je natuurlijk ook calorieën. Maar het is nauwelijks mogelijk om overmatige voedselconsumptie te compenseren door alleen te sporten. In het beste geval kunnen wedstrijdsporters dit bereiken in extreme duursporten.
Een actieve en bevredigende levensstijl helpt in de strijd tegen obesitas. Aan de andere kant kan het verlies van drive een probleem worden. Slank worden is een uitdaging. Gezondheid kan ook een grote hindernis zijn. Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot obesitas. Deze omvatten cortison en sommige psychotrope geneesmiddelen. Er is ook een familiale aanleg voor obesitas. Maar genen alleen zijn zelden de oorzaak van obesitas. Overmatige calorie-inname of verkeerd eten moeten als factoren worden toegevoegd. Drinken moet bij deze gelegenheid ook worden vermeld. Alcohol en zoete dranken zijn bewezen dikmakende voedingsmiddelen.
Diëten, ja of nee?
Diëten beloven succesvol gewichtsverlies door een tijdelijke verandering in het dieet. Meestal blijkt echter dat de behaalde successen niet blijvend zijn. Er is waarschijnlijk geen echt alternatief voor permanente veranderingen in het voedingspatroon op weg naar een aanhoudend normaal gewicht. Een consistent voedingsplan of een permanent voedingsplan is hierbij een betrouwbare richtlijn.
Een beetje opletten op de koolhydraten, in feite dus een koolhydraatarm dieet, kan overigens wel positeif werken.