Geplaatst op

Wat is Solana?

Solana-crypto

Solana (SOL) is een gedecentraliseerd computerplatform voor het uitvoeren van slimme contracten, vergelijkbaar met Ethereum. Dankzij innovatieve ideeën zoals de combinatie van proof of stake en proof of history kan het systeem tot 50.000 transacties per seconde uitvoeren tegen extreem lage tarieven en wordt het daarom beschouwd als een sterke concurrent van Ethereum. De koers SOL kun je tegenwoordig op de meeste cryptosites live volgen.

Wat is het doel van Solana?

Alle blockchains en vergelijkbare gedecentraliseerde cryptosystemen hebben te maken met de best mogelijke oplossing voor een “trilemma” (figuur hieronder). De platforms moeten tegelijkertijd decentraal, veilig en schaalbaar zijn. Meestal gaat het optimaliseren van een systeem voor twee van deze factoren gepaard met de afweging dat het derde aspect wordt verwaarloosd. In het geval van Bitcoin en Ethereum bijvoorbeeld zijn decentralisatie en beveiliging zeer uitgesproken, maar de systemen zijn relatief traag en individuele transacties zijn duur. Met andere woorden: de netwerken zijn (momenteel) slechts in zeer beperkte mate schaalbaar.

De ontwikkelaars achter Solana beweren de compatibiliteit van de drie aspecten zo goed als geen andere blockchain te hebben geproduceerd. Hoewel het systeem al meer dan 50.000 transacties per seconde aankan, moet het platform absoluut gedecentraliseerd en veilig zijn. In de toekomst zou de limiet kunnen oplopen tot enkele 100.000 transacties per seconde. Elke 400 milliseconden worden er nieuwe blokken op de blockchain gemaakt. Solana is daarom zeer geschikt als basis voor DApps (decentrale applicaties) zoals decentrale exchanges (DEX).

De programmeertaal van de slimme contracten van Solana is, net als die van bijvoorbeeld Ethereum, “turing-compleet” en zou zo in de toekomst de uitvoering van complexere logische programma’s mogelijk kunnen maken. Solana’s benadering van het verwerken van transacties zorgt er ook voor dat slimme contracten parallel kunnen worden verwerkt. Zelfs zonder een definitieve bevestiging door de blockchain, kunnen slimme contracten van Solana cryptografisch beveiligde outputs leveren. Dit maakt Solana sneller als platform, aangezien capaciteitsknelpunten op de korte termijn niet langer hoeven te betekenen dat de verwerking van slimme contracten wordt vertraagd.

Solana feiten

  • Solana staat bekend als een high-speed blockchain omdat het bloktijden van 400 ms haalt en meer dan 50.000 transacties per seconde kan verwerken omdat het gebruik maakt van een speciaal ontwikkeld tijdstempelsysteem: Proof of History (PoH)
  • Het kernteam achter Solana is van topklasse met oud-medewerkers van Qualcomm, Apple, Dropbox, Intel, Microsoft, etc.
  • Solana ontving in 2019 enorme investeringen van meer dan $ 25 miljoen van grote investeerders, waaronder Multicoin Capital, Foundation Capital, Distributed Global, Blocktower Capital, NGC Capital en Rockaway Ventures.